Om woorden in daden te vertalen en de verandering te zijn die we willen zien, is Networklearning een eigen milieuproject aan huis gestart op de grond rondom het woonpand, het voormalige Gemeentelijk Gym Lokaal, Smeerlaan 1 in Schoorl. Zo houden we de ontwikkelingen goed in de gaten!

Voedselbos Schoorl

Samen met andere buurtvrijwilligers maken wij onze handen lekker vies terwijl we werken om de 2500 m2 'commons' om te vormen tot een natuurinclusieve woonplek, gebaseerd op permacultuur met als uitgangspunt een kleinschalig voedselbos.  

2013 Met de grondeigenaren -gemeente Bergen NH en KPN is  in overleg met de bewoners het plan ontstaan het landschap te herstellen, groener zoals voor de bouw van het Gym Lokaal in 1931. Een deel van het vroegere sportveld lag er ongebruikt bij en werd gaandeweg een dumpplek.

Het bewonersvoorstel:  natuurinclusief wonen door  meer aandacht voor biodiversiteit, insecten en  het terugbrengen van wilde, eetbare streekplanten  in de omgeving.  Dit plan was voor de gemeente en KPN , wat betreft participatie, een  pioniersstap.  Op basis van gemeenschappelijke wensen en wederzijds vertrouwen  kregen bewoners de verantwoordelijkheid voor beheer en inrichting.  De gemeente financierde de bloemenweide met passende inheemse zaden van de Bolderik, historische fruitrassen en vele stinzen (voorjaarsbloeiers), alles van biologische kwaliteit. Het terrein wordt gifvrij beheerd.

De eerste paar jaar was onduidelijk wat voor soort landschap het kon worden. De provincie moest nog de beslissing nemen, het werd half open polder en met de uitspraak dat op de Smeerlaan nooit gebouwd mag worden kon - met aandacht voor doorkijkjes op polder en molens- het terrein verder ingericht worden.  Bewoners vulden de randen aan met oorspronkelijk bosplantsoen, gezond voor paarden, eetbaar voor mensen en de rest van de kringloop. Daarbij geholpen door buren en fondsen die bijdragen aan sociaal groen.  

Inmiddels zijn we tien jaar op weg en groeien er ruim 200 soorten, van bodembedekker tot kruinboom.  Beschermd, bijzonder, herkenbaar en heel vaak eetbaar.  De een noemt het een Heemtuin, de ander ziet botanische soorten en de volgende....Veel mensen verwachten een volgroeid bos.  Mooi dat we dit nog in ons collectieve geheugen hebben, hou dat beeld vast en kom regelmatig terug want op een dag....In de tussentijd kun je meedoen met dit project en  ontdekken, leren  en snoepen uit het voedselbos.  En begin met jouw bodem, woonplek tot een paradijsje om te toveren.  Voldoende soorten in onze vollegronds kwekerij.  Geschikt voor arme zandgrond en een beetje rijker, voor natuurrijke (moes)tuinen en voedselbossen.  Meld je aan, kom langs en deel je wensen.

Voedselbos Schoorl is vrij toegankelijk maar (sorry!) zonder honden of paarden.
Logo Voedselbos Schoorl โ€“ 'Fruit of Life' ยป
Een stukje naar beneden vind je de plattegrond. Liever eerst uitleg, lees dan verder hieronder.

Voedselbos Schoorl bestaat  aan de voorkant uit de BuurtBES met stinzenpark, graslandkruiden en bosrandplanten. Voor het pand, op KPN grond, vind je de kruidenhoek, en fruitsoorten zoals  Moerbei, Kweepeer en Perzik. KPN  werkt mee aan Infranatuur en we hebben de afspraak gemaakt dat het nieuwe glasvezelhuisje het groenste huisje van Noord-Holland wordt.  Naturalis maakte het ontwerp om locaties te vergroenen, in Voedselbos Schoorl  een mooie toevoeging.

Gevelbakken van het pand Een stadse manier van tuinieren.  Met de bouw van het Gym Lokaal is groen bij het pand opgenomen. Nu staan er Muurbloemen, stinzen, kruiden, vijgen en een jonge druif. Leuk, om te zien hoe je op een minimale oppervlakte veel eetbaars kunt laten groeien.  

Aan de achterkant van het Gym Lokaal ligt de grote bloemenweide, daar zie je hoe planten samengroeien,  de insecten die leven van deze graslandbloemen wonen in de weide of zetten hun eitjes af tussen de grassen.  Dit gebeurt in verschillende seizoenen, sommige soorten worden pas het volgende jaar geboren. 

Via wandelpaadjes en zitplekken  kun je genieten, we laten het veld met rust met als resultaat dat het bomvol leven zit.  Met een beetje geluk zie je een wolkje nieuwe vlinders omhoog fladderen of ontdek je de supergrote Walstropijlstaartrups zonnend tussen de grashalmen. Iedere meter gezond groen is winst, dus heb je een geveltuin, klein stukje grond, dan kun je ook beginnen met wilde streekplanten! 

Wij werken samen met de Vlinderstichting, er zijn twee officiele Vlinderroutes.  Help meetellen  en  leer vlinders herkennen.  Uurtje per maand, ook leuk met kinderen. Meld je aan!

Kwekerij Voedselbos Schoorl  vanuit de overvloed verkopen we zaden, planten en  bijzondere producten uit de  voedselboskeuken. Regelmatig staat er een karretje, bestellen kan ook. In het voorjaar kweken we historische tomatenrassen, bijzondere bonen, vergeten groenten, pompoenen, keukenkruiden. 100% gifvrij, biologische  kwaliteit, leuke prijzen en zadenzakjes vanaf 0,50.   

Verrassend anders: de Bloemenweide: planten en zaden reserveer je tijdens de bloeiperiode of via de Plantinfokaart (zie voorbeeld Fotogallerie). Een aantal soorten is ook geschikt voor de natuurrijke moestuin of te combineren met cultivars.  We geven je advies. De levering is vanaf de  nazomer.   Direct van de plant of uit de volle grond en bedoeld voor de Duinstreekbewoners. Zaaitijd: wanneer de planten zaaien.  Planttijd tot aan de vorst.  Je bestelling staat klaar op het juiste zaai- en plantmoment.   Op deze manier worden de inheemse soorten geherintroduceerd, de opbrengst gaat naar het project.

Herfst  de tijd voor bessen, doornloze bramen, struiken en bomen planten. We breiden ieder jaar uit.  Op zoek naar een specifieke bes of smaak, kom proeven!


Fotogallerie (klik aan)

AGENDA 2023

April Nieuwe aanplant bessen in de BuurtBES /Start Vlinderroute > deelnemers gezocht!
April-oktober  Voedselbos Culinair > exclusieve producten uit het voedselbos, kleine hoeveelheden
Mei-juli Aanleg Natuurrijke Keukentuin, Geodome en Buurtcompost
Juli Rondleiding > Vlinders in Voedselbos Schoorl
Juli - Augstus  Zaden plukken, reserveren Bloemenweide
September- November verkoop fruitstekken, zaden en planten Bloemenweide

 

Voedselbos Schoorl Activiteiten sinds 2013

2013  Aanleg inheemse bloemenweide met o.a. zeldzame Duinstreeksoorten/
2013  Kippenbos - 2019
2014  Aanleg stinzenpark (voorjaarsbollen) > Ekoplaza
2015  Cursus Voedselbos Ontwerpen & Beheren > St. Permacultuur Onderwijs / 
Workshop Fruit in de Tuin: historische fruitbomen / 
Aanleg BuurtBES> Betrekken bij Groen fonds prov. NH
2016-17  Workshops Aanplant Eetbare Bosrandtuin > NL Zoemt
2018-21  Mini stadslandbouw: eetbaar landschap in bakken, voor dorpsbewoners zonder tuin 
2018-  Ontwikkeling eetbaar landschap / Workshops wildpluk, beheer, zaden plukken/
Bibliotheek
2019-  Opzet compostwerkplaats locatie kippenbos / 
Werken met groencompost/ aanzet Kwekerij Voedselbos Schoorl
2021  Kwekerij Voedselbos Schoorl/ Vlindercursus Vlinderstichting, ontwikkeling vlinderroute / 
Start Plantinforoute 50 eetbare soorten: laagdrempelige ontdekkingstocht, gratis determineercursus / Aanleg blotevoetenpad
2022  Vlinderliefhebbers gezocht!
Zomer: Vlinders tellen in het voedselbos
Met de Vlinderstichting zijn twee vlinderroutes afgesproken. Wekelijks worden deze gelopen en de vlindersoorten geteld. 
Je bent een uurtje bezig. Hoe je telt en invoert word je uitgelegd. Kaarten met vlindersoorten zijn aanwezig.
De route via het voedselbos is ook toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.
Meer weten of meteen aanmelden: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
2022  Treevember Pollinators,  Crowdfunding voor Voedselbossen
2023  Voorjaar-Zomer Aanleg Natuurrijke Keukentuin, Geodome en Buurtcompost
Najaar  Hommel Meetnet EIS Kennisinstituut  De twee routes zijn gelijk aan de Vlinderroutes
 

Impressie Voedselbos Schoorl

Wij zijn dankbaar voor medewerking Gemeente Bergen NH, KPN, KennemerWonen. Bijdragen van deelnemers, buren, buurten en bezoekers.
Landschap Noordholland, Provincie NH Betrekken bij Groen, lokale ondernemers, Rene en Pieter, De Bolderik, Ekoplaza, St. Heg & Landschap, Yves Rocher Fondation - plantforlife, NL Doet, NL Zoemt, Maranke Spoor- St. Permacultuur Onderwijs, VELT, Compostgilde, Compostier, eco-cycle, Agriton, Voedselbosbouw, Voedseluithetbos, Vlinderstichting, Carina Oosterhuis -dierenindetuin, Atelier Elvi Perree,  Olivier Rijcken -iktekenvoorverandering, Catharina de Bruin transitie adviseur, Cultuurfonds en Combell.

We houden van en we delen

Onze gemeenschap Voedselbos Schoorl deelt kennis en overvloed graag met jong en oud (er). Als je interesse hebt in ons project, of duurzaam leeft, nodigen we je uit het project te bezoeken en ervaringen met ons te delen. Woon je in de buurt, dan ben je van harte welkom om bij te dragen op een voor jou passende manier.  Meer weten over wonen in het Gym Lokaal?  Lees https://items.amsterdamse-school.nl/details/objects/1822 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en ontvang onze agenda.

Email:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.